10 tips voor beginnende breiers

Voor zij die willen beginnen breien en dat moeten doen zonder een goede, geduldige, steeds voorhanden zijnde leermeester, hier mijn top 10 tips:

1- Met stip op 1: Leer jezelf continentaal breien! Echt, toen ik dit voor het eerst tegenkwam, had ik een serieuze AHA-erlebnis!

Hier in België kennen we toch vooral Engels breien, waarbij de draad over je rechter wijsvinger loopt. Ik heb dat geleerd op school en later nog eens terug van mijn Oma: je klemt de breinaald onder je rechter arm en met een beweging van je wijsvinger haal je de draad rond de naald. Met een beetje malchance leer je dit zodanig, dat je steeds je volledige rechterhand loslaat terwijl je de draad lust, wat je later in de problemen brengt. En later, dat is als je de basis wat onder de knie hebt en voor het eerst met een rondbreinaald of met sokkennaalden zonder knop wilt werken. Je kan die naalden niet klemmen en zit dus eindeloos te sukkelen wat weinig motiverend is.
Bij continentaal breien loopt de draad over je linker wijsvinger en maak je eerder een beweging met de rechterbreinaald, dan dat je met je wijsvinger de draad om de naald haalt. Uitvoerbaar met eender welke breinaald en wat mij betreft echt veel gemakkelijker!

2- Spring de dichtstbijzijnde kringwinkel binnen voor breinaalden (en eventueel wat breiwol). Het zijn meestal de dunnere naalden die daar liggen wat niet zo snel breit maar zo kan je voor geen geld inschatten of het iets voor jou is.

3- Vind je het leuk en wil je wat degelijker materiaal: koop breinaalden van metaal of hout/bamboo. Plastieke naalden glijden niet lekker, zeker als je wat strakker breit, en dat kan nogal irritant zijn.
Wil je rondbreien met naalden zonder knop, dan zou ik hout/bamboo aanraden want metalen naalden glijden dan soms net iets te hard. Steken oprapen als de hele breinaald eruit gegleden is… is klote 🙂

4- koop je eerste wol/katoen tijdens de solden. De kans dat je eerste werkstuk een lange trui wordt, is zeer klein, dus als er nog maar een paar bolletjes wol in de uitverkoopbak liggen, kan je beginnen met een sjaal, of oefen lapjes. Oefen lapjes kan je op verschillende manieren toch benutten: het huishouden is je dankbaar voor je pannenlappen, wasdoekjes, herbruikbare wattenschijfjes (in katoendraad) of een bont lappendekentje om in de winter lekker onder te kruipen. Inspiratie en gratis patronen: drops design
38-1

5- Met het gevaar om oubollig en belerend over te komen: brei een testlapje van 10X10 cm om te kijken of je de juiste stekenverhouding krijgt als je volgens een patroon wilt breien!
Oh de frustratie als iets te klein of te groot uitvalt nadat je er uren aan gewerkt hebt!

6- Maak een login op Ravelry. Een ontzettend goede website voor breiers en hakers!
Je hebt niet alleen je eigen pagina waarop je bijvoorbeeld je voorraad wol, naalden en patronen kan bijhouden of de projecten waar je aan werkt, maar je hebt ook een fijne community en online hulp, super veel patronen (deels gratis) en werk van andere leden zodat je kan inschatten hoe iets eruit ziet op echte mensen. Zeer inspirerend en aanmoedigend! (WWW.Ravelry.com)

7- Als je het even allemaal niet meer weet: het internet puilt uit van de instructievideo’s. Zoals je hierboven al zag, ben ik grote fan van die van Garnstudio. Ze zijn zonder woorden zodat iedereen ze kan volgen en wat mij betreft heel duidelijk. Er komen er ook steeds bij over speciale technieken of een deel van een patroon.

8- Toch nood aan wat echte hulp: zoek een breicafé in de buurt. Dat kan via Ravelry maar ook gewoon via Google. Het is heel gezellig om met koffie of cocktail en eind weg te leuteren en ondertussen ook nog wat te breien. Je mist misschien wat concentratie maar er zijn dan altijd ervaren breiers in de buurt die je fouten kunnen corrigeren.

9- Kom je ergens van die speeltegels tegen voor kleine kinderen of weet je iemand die ze wilt wegdoen?

foto: famidoo.be

foto: famidoo.be

Zeker bijhouden! ( een 9-tal stuks zijn over het algemeen voldoende)
Ze zijn het perfecte prikbord om je breiwerk op te blocken. Dit is een techniek die je eindresultaat een pak verbeterd! Nadat het afgehecht is, maak je je breiwerk nat en span je het op waardoor je de juiste maten krijgt of je steken zich mooi zetten. Hier vind je uitleg (in het Engels)

10- En tot slot: zoals het met alles gaat: veel oefenen en geen schrik hebben om fouten te maken. Je wordt langzaam beter, je spanning gaat evenwichtiger worden en je projecten steeds ingewikkelder. Het wordt alleen maar toffer met de jaren!

Advertenties

10 thoughts on “10 tips voor beginnende breiers

  1. Oh, wat een fijne post. Serieus. Breien (strikke) is hier echt een volkssport, na skiën, mountainbiken en langlaufen en wandelen en elanden afknallen. Jong en oud, man en vrouw… maakt niet uit. Dus heb ik vandaag ook wol en ‘strikkepinner’ gekocht. Het lijkt me zo heerlijk om te kunnen, maar ik kom altijd hoogstens uit met een soort gordiaanse knoop…. Ik ga gewoon weer een poging wagen. En jouw tips opvolgen! Thanx 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s