De wondere wereld der sokken

Nooit of te nimmer ging ik sokken breien. Dat was iets voor de echte breifreaks, die met de te veel tijd, die met veel geduld en die met te dunne breinaalden.

20140923_190441

allereerste mislukte poging tot een peutersokje

Maar zie nu, ik ben sokken aan het breien, mijn tweede paar zelfs! Uiteraard niet met dunne breinaalden (maar ik durf niet meer ‘nooit of te nimmer’ zeggen ๐Ÿ™‚ ) en ik heb ook niet ineens te veel tijd of meer geduld dan anders.

20160203_164328

een tweede poging: vreselijke wol om mee te breien en helemaal uit verhouding

Het begon, zoals alles in mijn leven, met: ik heb eigenlijk iets (in dit geval een tweede paarย slaapsokken voor de dochter) nodig en kijk nu, ik kan dat eigenlijk zelf maken.
Dus ik stapte de wondere wereld van het sokken breien binnen en groot was mijn verbazing toen bleek dat daar zowat alles mogelijk is. Je kan breien van boven naar beneden (been naar teen), of andersom. Je kan doorbreien (een soort lange koker, aan 1 kant gesloten) en achteraf een hiel maken. Je kan op sokkenbreinaalden (met 2 punten) breien of op een rondbreinaald. Je kan sok per sok of 2 sokken tegelijk breien. En je kan met eender welke wol breien.

20160102_191959

lekkere dikke sokken, ik begin het onder de knie te krijgen (gebreid op sokkenbreinaalden, van been naar teen)

Groot ook mijn verbazing nu blijkt dat ik dat behoorlijk tof vind, dat sokken breien. Mooie bijkomstigheid: ik heb een heel deel wol liggen in te kleine hoeveelheden om er iets deftig mee te maken en voor sokken heb je net die kleine hoeveelheden nodig. Hoera, ik mag weer wol kopen in de solden *grijns*. En nog een pro: het is telkens een compact projectje (makkelijk voor onderweg) dat geen jaar hoeft aan te slepen of dat je beu wordt omdat je te lang hetzelfde moet breien.

20160203_155410

paar in wording: twee tegelijkertijd, op rondbreinaald (magic loop techniek) van teen naar been

Het is nog een beetje oefenen met de juiste verhoudingen en zoeken naar de techniek die mij het beste bevalt maar een eerste draagbaar paar heeft mij doen zwichten. Ik ben een sokkenbreier geworden (alleen nog dat tweede paar voor de dochter breien…)

meer weten?
deze links hebben mij geweldig goed geholpen:
Goede uitleg over de technieken bij de hiel en de teen
stap voor stap uitleg over het breien van twee sokken tegelijk op een rondbreinaald van teen naar been met eender welke dikte van wol

Advertenties

6 thoughts on “De wondere wereld der sokken

  1. Ziet er mooi uit En leuk om te lezen over de verschillende technieken die je tegen bent gekomen. Ik ben er onlangs ook begonnen met sokken breien (wel op van die kleine naalden…), eigenlijk met als voornaamste motivatie dat je zo’n fijn klein pakketje handwerk hebt om mee te nemen op reis (in de trein, en met houten/bamboe breinaalden kwam ik ook het vliegtuig in!).

    • aha, dat van die bamboe naalden op het vliegtuig is een goede tip. En anders kan je op de plaats van vakantie satรฉ stokjes verzamelen en beginnen breien ๐Ÿ˜‰

  2. Wat ontzettend leuk dat het toch blijkt mee te vallen, en dat je zowaar al verschillende technieken kunt! Ik heb net twee paar sokken gemaakt (normaal en baby), maar kan het slechts op de twee manieren die mij geleerd zijn..
    Heel veel succes met het opmaken van al die kleine stukjes wol ๐Ÿ™‚
    Liefs Kimberly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s